Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

10000 möjligheter

14:15 | februari 16, 2020

Söndag, regn och storm. Kom precis hem från söndagsträningen, brukar gå till Sturebadet i vanlig ordning och fortsätta dagen med återhämtning men idag ville jag inget annat än hem till tända ljus och krypa ner i soffan. Hoppas ni haft en fin och solig helg, solen var nog framme i större delar av Sverige och jag tror att det påverkar så många, inte bara mig. Jag är som pånyttfödd när våren och solen kommer och en dag  som i fredags skuttat jag fram mellan mötena, avvecklade fyra möten och fick så mycket gjort. Jag hade bland annat ett möte med 1000 möjligheter och Zandra Kanakaris, grundare och en lång erfarenhet och engagemang inom våld i nära relation. Hon är även vald som förbundsordförande för riksförbundet Unizon.  Jag var både hedrad och glad att få till detta möte som gav mig så mycket feedback och energi till vad jag idag jobbat på i snart 5 månader, vi alla behöver en mentor i det vi gör och jag var så tacksam för den feedbacken och kunskapen jag fick med mig från denna dagen.

Ni har varit många som ställt frågor och undrat om och hur ni skulle kunna hjälpa till, göra skillnad och engagera er mer i dessa frågor. Just nu så söker 1000 möjligheter fler volontärer till deras chattar. Lägger med en länk för er som är intresserade men ska börja med att berätta lite mer om deras stiftelse och verksamhet.

Deras egna ord – 1000 Möjligheter är en stiftelse som driver olika verksamheter med det övergripande syftet att uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld.

Vi tror att en nyckel i det arbetet är att ge unga goda förutsättningar till att ha hälsosamma relationer och att motverka killar och unga mäns våld mot tjejer. Vi arbetar också med att förebygga våld och sexköp bland unga killar. Vi vet att ett utav de bästa sätten att göra det är att förändra destruktiva maskulinitetsnormer. En grundbult i ett jämställt samhälle är allas rätt till sin egen kropp. Därför är ytterligare ett fokusområde för oss unga i prostitution. Vi är en idéburen organisation som vilar på en feministisk grund.

1000 möjligheter fokuserar på dom yngre mellan 15-25 och erbjuder både stödsamtal, chattar och stödkontakter. Det är en självklarhet att vi behöver se över de ungas relationer då våldet eller ett destruktivt  levnadssätt ofta börjar redan i ung ålder och männen som utövar våld i nära relation börjar oftast i ung ålder men det är inget som pratas högt om. 1000 möjligheter har även en verksamhet som heter Ellencenter som fokuserar på sexuellt utsatta barn och unga, så som såld av andra, sex mot betalning eller sex som självskadebeteende som tyvärr har blivit vanligare och vanligare. Får ont i hjärtat av vad porrindustrin gör och har gjort med alla ungdomar. Sex är något vackert men tyvärr så har synen på sex fått en extremt snedvriden bild bland unga, dom konsumerar mer porr då det är så lättillgängligt från ung ålder. Jag satt i ett möte med en kvinnlig advokat för ett par månaders sen och blev både paff och tagen av hennes berättelse om hur vanligt det var idag att möta unga kvinnor och män som har sex som som ett självskadebeteende och att det ökade för varje år. Sen kan vi diskutera om dessa människor som utövar sin makt genom att köpa sexuella tjänster av unga som mår dåligt. Finner inga ord! Men det är ett stort samhällsproblem i Sverige som många blundar för och inte vill prata om så att se organisationer som 1000 möjligheter göra detta fantastiska jobb med att förebygga och hjälpa dom utsatta får mig att bli så rörd. Men det behövs fler som dom och vi behöver definitivt ta ansvar och lära våra unga hur en god relation ser ut och vad som är rätt och fel. I denna ålder är vi så formbara och lär vi oss i tidig ålder att det är ”okej” att bli kallad hora eller bli puttad i väggen normaliserar det tyvärr våldet och blir lättare att ”acceptera” att bli behandlad illa och det kan följa med en utsatt livet ut. Därför är det så viktigt att även fokusera på dom unga för att förebygga och minska våldet i framtiden.

Ni kan gå in och läsa mer om stiftelsen om ni är intresserade och är ni intresserade av att stötta eller hjälpa unga som blir eller blivit utsatta tycker jag absolut att ni ska ansöka om att bli volontärer till deras kvällschattar och stödperson. Ni får gå en grundutbildning som äger rum i Stockholm, 8 kvällar och en heldag. Efter det kan ni sitta var ni vill i landet och stödja och chatta. Ni hittar länk här – Volontär.

Efter mitt möte hos 1000 möjligheter hade jag ett möte till innan det var dags att ta helg, jag träffade Lovisa på Wire – något spännande jag kommer skriva mer om ikväll. Sedan gick jag vidare till Sturebadet för att ta igen mailen men insåg att jag var helt själv när klockan slog 20.00, det var dags att lägga datorn åt sidan och träffa upp en kär vän på Daphnes för middag och släppa taget om allt och bara vara lite, glömmer lätt bort det när jag är uppe i något och har alltid haft svårt hitta balansen när jag brinner för något – så det var precis vad jag behövde. Igår spenderade jag dagen hemma och städade, lagade mat i timmar och vilade. Jag var hemma sjuk ett par dagar denna veckan så behövde även helgen till att bli helt frisk.

Jag har varit så dålig på att ta bilder i veckan men en bild, glömmer lätt bort att ta upp telefonen i farten. Ska bli bättre, en solig bild hade jag iallafall tagit haha. Hörs lite senare, nu ska jag grotta ner mig i investeringar och fonder. Kommer ett inlägg senare angående detta, hoppas och tror ni kanske kan bli lite inspirerade. Love M

 

 


1 kommentarerEn kommentar om “10000 möjligheter”

    Tycker det är bra att du engagerar dig

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här