Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

Dagen efter, reflektioner och videon

21:41 | november 27, 2019

Jag måste börja med att säga TACK, tack till alla er som valde att sprida kampanjen. När jag vakande upp i tisdags morse stannade jag upp en stund och reflekterade över hur många spridningar kampanjen och videon hade fått, jag var totalt mållös. Min tanke var hela tiden – tillsammans blir vi starkare och då menar jag tillsammans med alla. Jag blev så glad att se att så många där ute valde att dela, alla var med och jag ville att alla skulle känna sig delaktiga. Vi blev ett betydligt större systerskap än vad jag kunnat drömma om. Jag tjatar om TILLSAMMANS hela tiden men jag kommer tillbaka till min grundtanke och det är att tillsammans blir vi starkare och tillsammans kan vi göra skillnad, det bevisade vi verkligen i måndags.

Vi bröt tystanden med hästlängder skulle jag vilja säga. Det oranga budskapet syntes överallt – i alla social medier, webbmagazin, byggnader som lyste i orange, busshållplatser och på många fler platser runt om i Sverige.

Jag vaknade inte bara upp med att reflektera utan gick även igenom alla DMs och mail jag hade fått, det har tagit några dagar att gå igenom alla och det har gett mig blandade känslor. Jag är glad att så många väljer att dela och bryta tystnaden, när vi delar med oss blir vi mindre ensamma. Men jag har också suttit hemma i soffan och börjat ett flertal gånger över hur många kvinnor där ute som har blivit misshandlade eller utsatta för någon form av våld. Det är skrämmande hur vanligt det faktiskt är och hur många som inte vågar prata om det. Men vi har börjat på en förändring nu och det kommer göra både skillnad och hjälpa andra så tack för att ni väljer att skriva och berätta.

Jag valde att ta en dag och andas igår, stanna upp och landa lite efter att jag jobbat nånstopp för att hinna med allt till den 25e. Jag kan inte säga att det varit lätt alla gånger men jag har jobbat med själen vilket har gjort att jag hunnit med. Att bygga en ideell kampanj för första gången var en utmaning på många sätt men jag har samtidigt lärt mig så mycket på vägen. Jag skulle aldrig ha kunnat skapa detta själv utan mina vänner, familj och alla som har hjälpt till för att förverkliga min vision. Allt från Hairtalk som lånade ut sin studio, Angelica som fotade, Jakob som filmade, musikproducenter och sångare som lånade ut låten Queen – medsyster (har ni inte sett den videon måste ni titta på den, både låten och videon får mig att gråta och få gåshuds varje gång). Mina vänner som var med och stod upp för ämnet och spred budskapet i alla sina kanaler. Och för att inte tala om min nya fina vän och vapendragare Ida, herre gud vad skulle jag gjort utan henne. Och tack till UN Women för att ni såg mig, för att ni såg mitt brinnande och genuina intresse i att hjälpa till och göra skillnad. Tillsammans tror jag att spridningen blev så stor att större delar av den svenska befolkningen inte kunde missa att den 25e november klär vi oss och världen orange för att stå upp för våld mot kvinnor. Och inte minst så pratades en hel del om våldet denna dagen vilket var en stor del av grundtanken – bryta tystnadskulturen.

På kvällen hade UN Women tillsammans med advokatbyrån Nicholas & Co och Karin Rodebjer ett seminarium i Rodebjer butiken. En fin träff där många bar orange och vi pratade om vad vi kan göra för att uppmärksamma våldet. Innan det var dags att avsluta kvällen berättade Sanna en av Advokaterna att hon och sina kollegor hade suttit i lunchrummet och alla hade sett kampanjen på alla olika håll och då pratat Orange Day men också om våldet. Det är precis det jag önskade att kampanjen skulle ge för utslag – diskussioner om våldet runt matbordet, i hemmen, på tjejmiddagarna, i familjen osv. Jag hoppas och vill tro att många där ute nu har med sig i tankarna att vi ska vara uppmärksamma och hjälpa varandra genom att se era vänner och fråga, fråga hur hon mår eller titta en extra gång om du tycks se ett blåmärke eller andra misstankar. Titta inte bort även om det kan vara jobbigt att fråga för en fråga kan aldrig bli fel. Det gör större skillnad än vad du kanske tror. Få henne känna sig trygg och hjälp henne att ta sig ur i den mån du kan.

När jag började jobba fram kampanjen började jag även ta fram ett forum och starta en stiftelse tillsammans med 3 andra fantastiska människor. Jag startade alltså 3 olika projekt som på något sätt flätas samman men är fristående från varandra. Kampanjen var det första lilla projektet och det var bara början, nu fortsätter arbetet och på fredag har jag nästa stora möte med stiftelsen. Nu ska jag försöka lägga datorn åt sidan och meditera innan det är dags att lägga sig. Vi hörs mer imorgon. Love M

Vi valde att göra videon med både röster och utan. Videon med rösterna sprider ett viktigt budskap men videon med låten får mig att bli tårögd varje gång för låten har jag lyssnat på 100 gånger om, varje gång jag behöver påminna mig själv om att jag klarar detta eller när jag känner att jag behöver en extra skjuts lyssnar jag på låten. Låten har ett otroligt fint budskap och är gjort till en annan välgörenhetskampanj sen innan, Rödakorset. Vi fick rättigheterna till låten då den passade så fint in till även detta budskap och kampanj. Jag fick gåshuds första gången jag såg videon och visade den för Fannie som då berättade för mig att det var en av hennes vänner som producerat videon, Nicolina – wow hon är ett geni. En av de vackraste musikvideon jag sett. Kvinnorna bakom låten har skapat minnen och en enorm kraft till mig och många andra, in och lyssna om ni inte sett den.


1 kommentarerEn kommentar om “Dagen efter, reflektioner och videon”

    Du är så duktig – wow! Blev uppmärksam på denna dag från morgon till kväll! Ska bli intressant att du äntligen snart ska berätta din resa och vad du gått igenom som det hintats om länge nu – för att få en klarare bild ur ditt perspektiv!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här