Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

En paus och ett förtydligande intiativ.

16:53 | april 12, 2020

Hej fina ni! Som ni säkert sett här och på social medier så tog jag en paus i ett par dagar. Jag hade planerat in att jag skulle vara med familjen, skriva på min bok och njuta av Skåne men efter att vi släppte #herchoice så blossade det upp många frågor och kommentarer som vi var tvungna att lägga allt fokus på. Alla frågor är såklart välkomna och vi jobbade så snabbt vi bara kunde för att ge alla svar och även uppdatera sidan för att på ett enklare sätt ge svar och en större förstående till vårt intiativ. Men dag två möttes vi av ett flertal ”onda kommentarer” mot oss. Det finns alltid dom som söker fel och vill skapa konflikt men jag trodde aldrig att det skulle uppstå likande inlägg och arga meddelanden och ännu mindre under en period av kris i Sverige. Är inte fokuset på att hjälpa varandra och tillsammans ta oss igenom denna period? Och inte minst att vi kvinnor inte kan samarbeta utan istället ska det kastas skit  innan man ens fått svar eller tagit fram grunderna till detta engagemang. Jag har de senaste dagarna varit omtumlad och en aning chockad, ni som följt mig länge vet grunderna till varför jag idag engagerar mig i dessa frågor.

Jag vill börja med att förtydliga vårt initiativ. Som jag skrivit innan så startade vi detta projekt för ca två veckor sedan, när statistiken gick ut i andra länder om att våldet ökat. Då jag varit insatt i dessa frågor och vet hur det ser ut i landet även om att behovet ser olika ut så startade vi denna stiftelse under en snabb process för att kunna erbjuda stöd till kvinnojourerna om dom blev fulla. Om statistiken visar att våldet ökar så finns det risk att kvinnojourerna blir fulla och vi valde då att hjälpa till innan vi hamnar där. Vi fick information från kvinnojourer att vissa var fullbelagda men jag är också medveten om att vissa står tumma och inte ens är upphandlade. Jag hyllar Sveriges kvinnojourer och har gjort i många inlägg, inte bara för deras jobb utan för att dem är de som kan hjälpa en utsatt kvinna på bästa sett. Av egen och hjärtlig erfarenhet.

I kampanjen gick vi ut med stor text – Är du utsatt? Ta kontakt med din närmsta kvinnojour. Detta var informationen som gick ut till allmänheten just för att en utsatt kvinna skulle ta kontakt med en jour som sedan kunde se över behovet och fanns behovet där fanns vi. Sen har vi jobbat i veckor på säkerhetsfrågor, praktiska frågor och förmedla till kvinnojourer runt i landet med information om att OM deras boende blir eller är fulla kan dom boka rum via oss hos Nordic Choice.

Hela engagemanget är från hjärtat, något vi jobbat hårt med för att hjälpa till men tyvärr så var där ett par personer som ville vända allt detta till något negativt utan att ens ta kontakt med oss innan. Vi fick inte ens chans att svara på dessa frågor som dök upp innan det började kastas ”paj” på sociala medier. Jag blir innerligt ledsen och kan inte i min värld förstå hur man kan göra så utan att kanske möta oss innan med ett samtal och prata öppet med oss. Att vi skulle ha gjort detta som en PR kupp eller för att förstöra för befintliga kvinnojourer när vi tagit fram detta för landets alla kvinnojourer. Media kan vrida och vända på allt och det fick vi ett kvitto på, vi startade detta med 100% välvilja och vi har inte på något sätt försökt att ersätta en kvinnojour. Det är eller har aldrig varit vår tanke, vi ville stötta och hjälpa kvinnojourerna som i sin tur kan hjälpa kvinnor och barn. Hotellnätterna är en akut lösning, ingen plats för kvinnan att stanna på för länge men en chans att i en akut situation komma till en plats att sova om kvinnojourerna inte har något ledig eller behöver ett par dagar på sig att ta fram en lägenhet eller rum. Jag är mycket medveten om hur socialtjänsten jobbar och under påskhelgen kan situationer uppstå som gör att det tar längre tid än förväntat. Där kommer vi in och därför gick vi ut med information – Är du utsatt? Ta kontakt med fin närmaste kvinnojour. Av den anledningen till att vi vet att kvinnojourerna vet hur en kvinna under hot och trauma behöver bemötas. Det är upp till var och en kvinnojour att nyttja rummen och vår tanke har aldrig varit att på något sätt starta en ”ny kvinnojour” vårt syfte var att bistå med hjälp om det skulle behövas och om statistiken ökade så pass att boendena blev fulla. Att tillägga så har vi fått information om att vissa jourer är fulla och dessa har vi nu hjälpt. Behovet ser olika ut i hela landet. Och angående frågorna kring vår insamling så går pengarna oavbrutet till rum för kvinnorna och det som blir över kommer gå till kvinnojourerna runt om i landet. Hela kampanjen var enbart för att stötta jourerna vid behov.

Vi har självklart inte bara fått kritik utan även många som stöttat vårt initiativ och sett och förstått grunderna till detta. 99% av responsen har varit positiv och vi fått in mängder av fina mail och jourer som tackar för att vi tagit detta intiativ. Jag vill lyfta den där 1% pga av att jag tycker att det är otroligt tråkigt att det ska kastas skit på varandra och skickas tråkiga kommentarer öppet istället för att försöka hjälpas åt och fokusera på det som behövs och inte vad som inte behövs oavsett hur många det handlar om. Vi var kanske otydliga med kampanjen och kanske missade vi att skicka information till alla kvinnojourer men att hjälpa en är väl bättre än ingen. Tack till alla er som stötta och förstått vårt initiativ som från grunden kommer från hjärtat.

Så min paus på sociala medier var enbart för att jobba med att förtydliga för alla som undrat och för att jag inte var intresserad av någon pajkastning. Jag ser inte varför vi ska lägga ner energi och elaka kommentarer när vi kan fokusera på att hjälpa varandra och stötta varandra. Jag skulle nog vilja påstå att detta enbart händer i Sverige, det är så typisk oss att om man inte gör något 100% rätt (vilket vi trots det ändå gjort enligt oss) ska man sätta ”knivar” i ryggen och passa på att vända och vrida på saker mot ens fördel. Jag är fortfarande tom i kroppen, kan inte förstå varför eller till vilken nytta. Nu blir nog min nästa fråga och arbete med att förändra detta beteende, vi kvinnor och speciellt i dessa frågor om utsatta kvinnor ska kunna samarbeta. Organisationer så som privatpersoner eller företag. Vi ska stötta varandra, vi kanske inte alltid kan tycka lika i allt men vi ska då inte ”kasta” skit på varandra! Jag jobbar för TILLSAMMANS och kommer alltid göra. Jag hoppas att denna ”konfliktfråga” nu kan svalna och lägga fokus på att hjälpas åt. Det var hela vårt engagemang och jag hoppas att resten tänker samma, hjälpas åt under en pågående kris i landet.

Som avslut på detta inlägg vill jag tacka alla som stöttat och förstått vårt initiativ. Till alla er som erbjudit ytterligare hjälp och visat att ni vill hjälpa till. Det är det vi hade med oss i tankarna när vi startade detta samarbete, att öppna upp möjligheter till andra att sträcka ut en hand och hjälpa till med det man kan. All hjälp är bra och jag tror på att hjälpas åt, det har vi fått otrolig respons på och många som har mailat in med allt från att skänka överfallslarm till mat och kläder till jourerna. Tack till alla er som stöttat på alla olika sätt <3


5 kommentarer5 kommentarer om “En paus och ett förtydligande intiativ.”

    Jag älskar människor som du som engagerar sig o vill ta sitt ansvar o göra mer. Jag jobbar själv med mäns våld mot kvinnor o gjort det i flera år, mitt jobb är viktigt o det får mig att växa. Hos oss blev vi bekymrade då det är sällan något positivt när man flyttar på kvinnan till hotell elr vandrarhem, slår hårt på kvinnorna o de väljer tyvärr att avbryta hjälpen många gånger. På grund av att det inte är tillräckligt o man behöver mer omfattande hjälp än en placering. Men när du förklarar nu så förstår jag mer hur ni har tänkt o det är fint initiativ. Det har varit färre placeringar i alla våra boenden under Corona än vanligt. Jag tänker också att det är viktigt att det är viktigt att det framgår att det är inte kvinnojourer man kontaktar i första hand. Det är socialtjänsten kontorstid o socialjouren kvällar/nätter o helger. Stockholms socialjouren är t.ex. öppet dygnet runt o de andra socialjourerna till 01.00 på natten. Det är viktiga ämnen som du engagerar dig o jag hoppas att du fortsätter.

    Svara

    Jag hoppas att de som är utsatta och har behövt er hjälp har hittat till er för det är det viktigaste. Pajkastare verkar man få dras med vad man än gör.

    Kämpa på <3

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här