Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

Her House

23:06 | april 5, 2020

Nu sitter jag med det sista delarna inför imorgon, jag har jobbat dag ut och dag in under 2 veckors tid med ett ideellt intiativ och samarbete som jag berättat lite kort om för er innan. Tillsammans med tre fantastiska kvinnor har vi kämpat för att få upp detta samarbete så snabbt som möjligt. När idéen slog oss trodde jag aldrig att det skulle vara så mycket jobb som det varit men tanken på dessa tider så har  varje minut varit värt allt arbete. Allt för att hjälpa samhället, de utsatta kvinnorna och barnen under denna kris. Imorgon kommunicerar vi ut samarbetet på SoMe och jag hoppas att det sprider sig till varje kvinna och varje hem för att skapa extra trygghet och en plats att ta sig när situationen inte längre är hållbar eller när jourerna är överfulla.

Ni vet att jag sedan ett par månader tillbaka börjat jobbat med att bygga upp en stiftelse tillsammans med 2 andra kvinnor för att bland annat hjälpa kvinnor med boendesituationen efter en tid på skyddat boende eller för att börja om sitt liv efter att ha levt i en våldsam relation. Detta arbete har jag jobbat med i ett par månader men när krisen kom och både Unizon och länder slog larm om att våldet ökade la jag all min kraft på detta projekt för att få upp det så snabbt som möjligt, det blev dubbel med jobb men jag kunde inte sitta och blunda för denna akuta situation. När Lovisa Löwenborg (en av grundarna till Wire som jag skrivit om tidigare) slog mig en signal när jag var hemma i Åhus och bollade en ide satte jag mig på tåget dagen efter mot Stockholm igen för att sätta igång direkt. Som idag, nu två veckor senare är en klar ide och ett samarbete som förhoppningvis kommer att trygga många kvinnor och barns situation i krisen. Det är jag Lovisa, Malin Hörberg (jurist) och Ann Söderlund (journalist) som i en akut situation tog initiativet och startade Her House som gått in i ett samarbete med Nordic Choice Hotels för att öppna upp hotellen för kvinnor och barn. Vi ville vara beredda när våldet ökat så pass att kvinnojourer blivit överfulla och täcka upp de städer som inte har några skyddade boenden. Vi blev varnade för nästan exakt två veckor sedan och sen dess har Frankrike gått ut med att våldet ökat med 30% och Danmark har gått ut med att dom öppnat upp 55 nya kvinnojourer sen isoleringen gick in. Dessa siffror och statistik kan nå även oss och då vill vi såklart vara beredda och hjälpa till så mycket vi bara kan. Imorgon kommer ”kampanjen” gå ut och jag hoppas att den får lika stor viral spridning som kampanjen under Orange Day, att så många som möjligt vill vara med och dela denna information så att vi kan hjälpa så många som möjligt och även att insamlingen kan göra att vi kan bistå med mer hjälp och ett långsiktigt arbete till Sveriges kvinnojourer.

Vi hade aldrig klarat av att få upp denna kampanj så snabbt utan hjälp, första tacket går såklart till Nordic Choice som var snabba på att möta våran ide och gjorde detta möjligt. Alia Serban min fina vän som är AD och hjälpt mig att ta fram det grafiska materialet. Till Oddbird för att dom går in och skänker det första bidraget och uppmanar andra bolag att göra detsamma. Tillsammans blir vi starkare och ännu en gång har vi tillsammans visat att tillsamman gör vi det möjligt att göra skillnad, skillnad på riktigt! Tack till alla er!

Nu ska jag lägga mig tidigt för att få lite extra sömn, imorgon är det nya tag och jag hoppas för hela mitt hjärta att allt går som planerat men oavsett så vet jag att detta kommer att trygga en kvinna som lever i en våldsam relation, att veta med sig att hon har en trygg plats att ta sig till och någon att prata med. Det betyder allt i en ”värld” av hot, ensamhet och isolering.

HER HOUSE

 

 

 

 


1 kommentarerEn kommentar om “Her House”

    Har kikat in till dig då och då under flera år och det har varit både underhållande och intressant läsning på olika nivåer. Nu vill jag bara skicka en extra klapp på axeln gällande det arbete du gör för kvinnor. Våld i nära relation och utsatta barn är ämnen jag själv känner extra mycket för som utbildad socionom och beteendevetare.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här