Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

Intiativ gryning och ett fantastiskt besked.

23:04 | april 1, 2020

Från tragisk statistik igår kväll till ett gott ”livstecken” från regeringen som äntligen prioriterat våld i nära relation. I morse släppte Unizon pressmeddelande som löd: Regeringens 100 extra miljoner är livs avgörande för riskgruppen kvinnor och barn.

Regeringen har beslutat att avsätta 100 miljoner kronor till barn- och kvinnoorganisationer. Detta var inte en dag för sent och kommer som en nödvändig satsning under epidemin. Från att vara arg så att tangenterna skakade igår när jag gick igenom BRÅ:s statistik från 2019 till att vakna upp idag med ett besked om att dessa pengar nu gått till organisationer som är i stort behov av dessa pengar, det fick mig att känna hopp och till alla som jobbar för kvinnor och barn, äntligen blir ni uppmärksammade. Ni gör ett fantastisk jobb!

Jag skrev till er för att par veckor sedan om mitt möte med polisen, ett möte jag ville tillägna ett helt inlägg för och lovade att återkomma. Pandemin kom i mellan och jag har lagt all min vakna tid på att försöka hitta möjligheter till samarbeten mellan organisationer och företag som kan hjälpa de utsatta kvinnor och barn i krissituationen. Men igår offentliggjordes Brottsförebyggande rådet (BRÅ) statistiken för 2019 och jag fick ont i hela kroppen, inte bara över den fruktansvärda statistiken som gått upp från förgående år utan även i tanke om att vi just nu slår larm om att våldet ökar under isoleringen. Vi måste hitta åtgärder nu, 2020 har en vision om noll döda kvinnor men pga av pandemin och isoleringen riskerar vi att antalet ökar.

Unizon har ställt krav och jag kan inget annat än att hålla med om var enda ord –

Unizon kräver följande:

 

 • Kunskapen och medvetenheten om att kvinnor mördas för att de är kvinnor måste öka. Ett första steg är att definiera mäns dödande av kvinnor som femicid.
 • Om ett motiv för brottet har varit att kränka personen på grund av att hon är kvinna ska brottet klassas som hatbrott, vilket ska innebära en straffskärpning, särskild statistikföring och utbildning för hela rättskedjan.
 • Myndigheter, hela rättsväsendet, hälso- och sjukvården samt socialtjänst ska ha ett tydligt uppdrag att bryta den uppåtgående mordkurvan.
 • Alla poliser som arbetar med mäns våld mot kvinnor och barn, särskilt de som arbetar i de särskilda satsningar som Initiativ Gryning som ska finnas i varje polisregion, måste ha ett tydligt ledarskap, få utökade resurser och en intern statushöjning. All grundutbildning och fortbildning om alla former av mäns våld måste förstärkas.
 • Förbättra rutinerna vid polisanmälan. Alla kvinnor måste få ett kompetent målsägandebiträde och polisen bör arbeta snabbt med att säkra bevis och hålla förhör på en plats där kvinnan känner sig trygg. Polisen måste erbjuda ett omfattande personskydd och brottsofferstöd och samarbeta med kvinnojourer.
 • Fokusera på förövaren. Vi vill se ett förstärkt och förbättrat arbete med männen och killarna som utövar våld, hotar och våldtar.
 • Använd lagrummet som finns i fridskränkningsbrotten.
 • Män som mördar eller utövar allvarligt våld mot sitt barns mamma ska automatiskt förlora vårdnaden.
 • Höj straffen för grov kvinnofridskränkning från 9 månader till 12 månader.
 • Avsätt långsiktiga, flexibla resurser till kvinno- tjej och ungdomsjourer så att vi kan arbeta utifrån våra expertkunskaper.

 

Vi jobbar vidare och tillsammans kommer vi att kunna göra skillnad, mer kunskap ger mer medvetenhet!

Nu till mitt möte med polisen. För ett par månader sedan fick jag ett mail från en fantastisk polis i Stockholm som jobbar med våld i nära relation, hon frågade mig om jag skulle kunna tänka mig att föreläsa för Intiativ gryning i höst. Ni som följt mig vet att jag har höga mål och vill få min röst hörd för alla kvinnor och detta var en sådan förfrågan jag självklart inte kunde tacka nej till.

För er som inte känner till Intiativ gryning kommer här lite kortfattat infomation om initiativet –

Vision: Noll döda i nära relation. Intiativ gryning är en storsatsning, Stockholmspolisen sätter in fler poliser och mer kunskap med en målsättning mot noll döda kvinnor. Initiativet innebär bland annat en tydligare koordinering av regionens arbete genom ett operationscenter, en gemensam lägesbild och analys, förstärkt samverkan, ökad användning av forskning och beprövande metodstöd med mera.

Alltså är initiativet en nysatsning hos polisen i Stockholm, en av poliserna som leder i den operativa gruppen tog kontakt med mig och ett par veckor senare träffades vi på ett kortare möte för att prata vidare och hon berättade också mer om hur dom jobbar. Jag måste säga att jag är så imponerad och blir både glad och tacksam för dessa poliser som verkligen vill och brinner för att göra skillnad. Som förstår allvaret och förstår att där är brister som gör att kvinnor dör och att många män inte blir fällda. Men det är ofta det tragiska och negativa vi får läsa på löpsedlarna och som rullar runt på sociala medier. Vår vision är noll döda kvinnor och det kommer vi aldrig vika på men jag vill ändå säga att där finns många poliser som jobbar hårt för kvinnor och barn som är utsatta för våld i nära relation. En av dom är den kvinnliga polisen jag fick träffa. Vi pratade om arbetet framår, hur dom idag jobbar och hur dom tänkt att utveckla arbetet till det bättre. Jag fick ställa alla mina tänkbar frågor och vi satt en bra stund innan det var dags för henne att återgå till det dagliga viktiga arbetet. Under mötet bestämde vi oss för att ta det vidare och som det ser ut nu kommer det att bli jag, en åklager och en forskare som forskar om gärningsmannens beteende som kommer föreläsa vid tre tillfällen i höst. Jag har fått en viktig uppgift och är väldigt tacksam för denna möjlighet, att få hjälpa och göra skillnad genom att få föreläsa för flera hundra poliser kommer med blandade känslor men jag vet att denna kunskap kommer att komma till bra användning och utbildning. Jag har ett par månader på mig att förbereda mig både metalt och materialet till föreläsningen så tills dess kommer jag känna mig bra förbered.

Jag tror på Intiativ gryning och att samhället nu börjar ta sig framåt i detta ämne, bättre sent än aldrig och mycket har hänt det senaste året. Vi har mycket kvar att göra men ett steg i rätt riktning är att utbilda de som möter de utsatta kvinnorna och förövarna varje dag. Ett viktigt arbete startar redan från det första samtalet eller mötet.

 


1 kommentarerEn kommentar om “Intiativ gryning och ett fantastiskt besked.”

  Detta visste jag inte.
  Vad bra att det startats initiativ

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här