Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

”Trots många löften har vi inte prioriterat våld i nära relation”

10:46 | december 8, 2019

Polisen: Trots många löften har vi inte prioriterat våld i nära relation. 

Polisen har i många år hävdat att de har prioriterat våld i nära relationer. Nu medger man att det oftast varit ett spel för gallerierna. Men i våras satte polismyndigheten i Stockholm ner foten. Den långsiktiga satsningen Initiativ Gryning ska inte bara rädda liv och få fler män dömda – den ska också förändra attityder, så väl internt som externt.

I Dagen Industri kunde vi idag läsa en artikeln om ”intiativ gryning” men också ett uttalande och ett erkännande om att dom i decennier har påstått att dom prioriterat våld i nära relation, utan teckning. Dom erkänner nu att det snarare har varit tvärtom.

Det är med blanda känslor jag läser denna artikel och tanken på mitt tidigare inlägg igår om hur polisens oansvarslösa julfest och uppträdande kan jag inte bortse från tankar – ska polisen verkligen behöva göra bort sig så grovt för att göra om och göra rätt?! Denna artikeln och beslut om ökade resurser kom inte en dag försent.

När jag läser artikeln så känner jag en enorm sorg, ilska och frustration men även ett stort hopp och en tacksamhet. Sorg och ilska över hur många utsatta kvinnor fått lida för att polisen inte tagit detta på allvar eller som polisen själva utrycker sig om satsningen –

Satsningen är som antyds långt ifrån bara en fråga om pengar. Att arbeta med våld i nära relationer har traditionellt sett låg status inom polisen, det är svårt att rekrytera poliser. 

Låg status, hade jag varit utbildad polis skulle jag se det som ett hedersuppdrag att få jobba med dessa frågor, jobba för kvinnor och jobba för att minska våld i hemmen och även rädda liv. Men jag är inte polis, jag vet inte vad det innebär att jobba med dessa frågor på en rättslig nivå men jag vet så mycket om våldet och vad det gör med en utsatt kvinna. Det är det jag gör idag och när jag läser om satsningen blir jag inget annat än stolt över mig själv och alla andra som stått upp för detta, påverkat och gjort vår röst hörd. Det ger ringar på vattnet och nu vill jag nog säga att det har påbörjats en riktig förändring. Jag tror dock inte att alla poliser ser arbetet mot våld i nära relation med låg status. Jag har själv en vän som jobbat med frågorna och hon är en stor förebild för mig. Jag fick även ett DM igår från en polis som kommenterade mitt förra inlägg och hennes meddelande gick rakt in i hjärtat. För mig och min egna erfarenhet vill jag fortsätta tro på polisens arbete, bättre sent än aldrig kanske är för lätta ord i detta fall men jag förlitar mig på att våra egna poliser och politiker nu kavlar upp armarna. Och genom detta uttalande och den nya satsningen bevisar dom att dom nu är på god väg.

Det är en långväg till förändring men när jag läser nästa stycke blir jag ändå hoppfull och tacksam över att polisen om sent tagit detta på allvar –

– Våld i nära relationer är också grova våldsbrott. Ökar vi användning av kriminaltekniker, använder vi blodsbildsanalyser, säkrar vi spår och vittnesmål i ett tidigt skede så kommer vi nå större framgång även i de här ärendena.

– Bygger vi dessutom upp en organisation med spaning och underrättelseverksamhet så kommer vi inte bara att rädda liv, utan också höja statusen på uppdraget inom polismyndigheten, säger Erika Frisell.

I satsningen ingår också planer på att skapa en fysisk plats där kompetensen samlas – något som liknar det som i dag kallas för Barnhus – för personer som misshandlats i nära relationer. Syftet är att skapa en trygg miljö för de drabbade, en miljö där polis, socialtjänst och läkare och andra stöd- och krisfunktioner finns närvarande.

Det är nu upp till bevis, detta är än så länge bara ord och en artikel men för mig själv och för alla andra där ute som blivit utsatta för våld är detta ett framsteg. Jag kommer följa ”intiativ gryning” och fortsätta jobba stenhårt för att göra skillnad, nu hoppas jag framgent att mäns våld mot kvinnor tas på allvar. Slutligen vill jag ända tackar polisen för deras erkännande och uttalande, genom att erkänna sina fel och brister vinner ni tillbaka en viss respekt och tillit, det är otroligt viktigt att kvinnor och utsatta känner sig trygga för att våga anmäla och utan anmälningar blir det svårt men en förändring.


2 kommentarer2 kommentarer om “”Trots många löften har vi inte prioriterat våld i nära relation””

  Detta är ett problem o det kan aldrig pratas om för mkt.
  Det finns 3 saker det ena är man ska inte flytta ihop med någon innan man lärt känna varandra det tar tid. Det finns ofta track record.
  Nr 2 slå tillbaka hårt jag menar fysiskt.
  Nr 3. Stick med en gång

  Svara

  Mia på riktigt. Du har uppenbarligen aldrig varit i en relation med en kontrollerande man. Den psykiska misshandeln kommer långt före den fysiska, och vid det laget är du redan ’fast’. Du har knappt någon egen vilja kvar, självförtroende ska vi inte ens prata om, och du ska skatta dig lycklig om mannen inte lyckats avskärma dig från vänner och familj redan. Fy skäms för en sådan okänslig kommentar!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här