Det förekommer cookies på mathilda.herhour.com. Genom att fortsätta läsa på mathilda.herhour.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

Uppdatering, ny statistik från BRÅ och en speciell morgon.

20:02 | mars 31, 2020

Där sprang dagarna iväg, känns nästan som att dagarna flyter samman i dessa tider och jag har knappt koll på vilken dag det är. Många jobbar hemifrån och många tar sig tid att fixa i hemmet eller umgås med familjen. Ett bra tillfälle för många att stanna upp och reflektera över vad som händer men också över livet. Jag har jobbat dag ut och dag in sen mitt senaste inlägg, insåg idag att det var lite väl längesen jag uppdaterade här. Trodde kanske att jag skulle få mer tid för bloggen nu under dessa veckorna men så blev inte fallet, det blev tvärt om. Men nu sitter jag i solen nere i Åhus, precis kommit tillbaka från lunch rundan med Cognac och en 15 min meditation på stranden. Behövde en paus i jobbet och hitta ny kreativitet igen.

Sista jag skrev var jag påväg upp till Stockholm igen för ett par möten och ett par ideer om en kampanj för att hjälpa de utsatta kvinnorna under krisen. Detta har jag nu jobbat med dag ut och dag in i över en vecka tillsammans med 3 andra fantastiska kvinnor som brinner för samma frågor som jag. Nya aktörer har kommit in, några motgångar har dykt upp men i det stora hela har allt gått som vi planerat och vi hoppas nu att vi kan få ut den i slutet på veckan. Det har varit mycket jobb men värt var enda minut om vi kan bidra och hjälpa kvinnor och barn som just nu sitter fast bakom stängda dörrar och våldet ökar. Jag sitter själv inte fast med min förövare längre men jag kan bara förställa mig hur många kvinnor har det just nu och det får mig att få extra kraft till att jobba hårdare för att åtminstone kunna sända ut lite trygghet till dom som lever mitt i det. För vissa är isoleringen en paus i livet där man får mer tillfälle att umgås med de man bor med men för vissa är det ett rent helvete. I Danmark har dom varit tvungna att ta fram 55 provisoriska skyddade boende åt kvinnor och barn pga av karantän, fler länder slår larm om att våldet ökar och det är bara en tids fråga innan vi i Sverige kommer komma ut med liknade information. Vi har varnat och gått ut med vad vi förväntas möta, jourlinjer och chattar har utökat sina tider och volontärer. Alla organisationer gör ett fantastisk jobb på alla håll, nu hoppas vi bara att vi alla kan gå ihop och skapa nya möjligheter tillsammans.

Efter en vecka i Stockholm valde jag att åka ner till Åhus igen, energin i Stockholm låg som ett lugnt ångest moln över hela staden och jag kände nästa som ett tryck över bröstet. Svårt att förklara men hela staden ligger i någon slags dvala, vi är långt ifrån lika isolerade som andra länder men när man är van att se gatorna fulla mitt på dagen till att inte se en enda människa på Norrmalmstorg vid 09.00 på morgonen känner man av det oavsett. Jag har turen att kunna jobba här nere lika mycket som upp i Stockholm då alla möten hålls på telefon och telefonkonferenser så jag packade väskan och åkte ner i fredags igen. Här kan man röra sig lite mer fritt och jag kan gå mina morgonpromenader på stranden som ger mig så mycket energi. Jag hade oturen att bli besluten på min dator förra veckan, mycket var sparat med mycket gick förlorat och jag fick börja om på nytt med mycket jobb så veckan hemma i Stockholm gav nog mer ångest än energi. Nu har jag jobbat ikapp och kommit tillbaka med massa ny kreativitet. Jag har haft turen att även ha Alia här nere som har varit en riktig stjärna som hjälpt till att ta fram allt kampanjmaterial, bollat idéer och tagit fram en ny logga på ett par dagar. Utan henne hade det inte varit möjligt att göra allt detta på så kort tid. När jag jobbade fram den virala kampanjen för Orange day hade jag ca 1 månad på mig men denna gången har vi mycket kortare tid och vi vill såklart kunna erbjuda hjälp så fort som möjligt. Det sista ska låsas och sen är vi redo att sätta igång och jag hoppas att ni alla vill vara med och bidra för det behövs <3

Nu ska jag jobba vidare och sätta mig och läsa BRÅ (brottsförebyggande rådet) officiella kriminalstatistiken för 2019 som offentliggjordes idag. Mitt hjärta värkar och det ska blir intressant att se vilka åtgärder som kommer tas efter dessa fruktansvärda nyheter. Antal dödade kvinnor har ökat sedan förra året – 16 st, 16 för många! Finner just nu inga ord och har svårt att sitta still, detta är Sverige! Nu är det dags att politikerna tar tag i allt som innefattar lagstiftningarna och ser till att dessa män ställs inför rätta. Jag kommer då aldrig lägga mig så om jag ska behöva kriga för oss alla in i graven, det måste ske en förändring nu. Efter att jag läst hela statistiken ska jag påbörja ett inlägg jag lovat sedan tidigare till er. Jag hade ett möte för ett par veckor sedan med Intiativ gryning och polisen. Jag ska berätta mer om detta möte och hur dom jobbar och vad jag ska bidra med, något jag hoppas kommer få stor inverkan och förståelse som i sin tur blir kunskap som i sin tur gör det lättare att agera!

Kärlek till alla där ute och för er som sitter hemma och är ensamma, glöm inte att det finns stöd och hjälp, tveka aldrig på att ringa din närmsta jour. Från fruktansvärda siffror till lite lugn i sinnet så vill jag dela med mig av min soluppgång jag satt och väntade på i lördags morse. För er som just nu inte har möjlighet eller kan ta er till en lugn plats kanske bilderna kan ta er ditt i sinnet <3 Jag var ensam på stranden kl 05.30 och väntade in den vackraste soluppgången jag såhär långt skådat. Lugnet denna morgonen gav mig så mycket energi och lugn inombords trots att jag haft det stressigt de senaste dagarna. Glöm inte bort att stanna upp en stund eller sätta er ner och meditera ett par minuter. Det ger mig så mycket idag och jag vet att det hjälper när man har en viss inre stress. Love M


3 kommentarer3 kommentarer om “Uppdatering, ny statistik från BRÅ och en speciell morgon.”

    Helt otroligt, det ser ut som utomlands!

    Starkt att du orkar engagera dig så när du själv så nyligt var utsatt själv. All kärlek för det <3

    Svara

    Ja solnedgången denna morgonen var något extra <3 tack för din fina kommentar, kärlek till dig!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här